Rabbenâ Lekel Hamd
"Ey Rabbimiz sana hamd olsun" mânâsına namazda rükûdan doğrulunca okunması sünnet olan söz.
Tanım
Peygamber efendimiz cemâatle namaz kılarken; "Semiallahü limen hamideh" yâni Allahü teâlâ kendisine hamd edenin hamdini işitir, kabûl eder" deyince, ilk safta bulunan hazret-i Muâviye "Rabbenâ lekel hamd" derdi. Böyle söylemesi takdîr ve tahsin (iyi) buyrularak, böyle söylemek kıyâmete kadar sünnet olarak kaldı.
Cemâatle namazda, imâm; "Semiallahü limen hamideh" deyince, cemâat çok yavaşca "Rabbenâ lekel hamd" der. İmâm bunu söylemez.
Sual & Cevap
Sual Rükûdan kalkarken, imam, cemaat ve yalnız kılan (Rabbena lekel hamd) der mi?
Yalnız kılan kimse, rükûdan kalkarken hem (Semi’allahü limen hamideh), hem de (Rabbena lekel hamd) der.
Namaz kılan kimse, imama uymuşsa, (Semi’allahü limen hamideh) demez, (Rabbena lekel hamd) der. Yalnız kılıyorsa, bunların ikisini de söyler. Muhit, Tatarhaniyye ve Hidaye kitaplarında da böyle bildirilmiştir.
Rükûdan kalkarken (Semi’allahü limen hamideh) demek, imama ve yalnız kılana sünnettir. Cemaatle kılarken, cemaat (Semi’allahü limen hamideh) demez, sadece (Rabbena lekel-hamd) der.
Cevap İmam, (Semi’allahü limen hamideh) demese de, cemaat (Rabbena lekel hamd) der.
İmam-ı azama göre, İmam (Rabbena lekel hamd) demez, İmameyn ise der buyuruyor. Kitapların çoğunda, İmam-ı a’zamın kavli tercih edilmiştir.
Hanbeli ve Şafii’de ise, imamın, cemaatin ve yalnız kılanın (Rabbena lekel hamd) demesi sünnettir. Maliki’de yalnız kılanın ve cemaatin demesi mendubdur.
Kaynak: Dînî Terimler · 1 dk okuma
Bölüm: Dînî Terimler